Kako možete da budete sigurni da ste u “zdravoj vezi” i šta je zapravo ono što bi u zdravoj vezi trebalo da se podrazumeva? Biti u zdravoj vezi jedna je od monumentalnih stvari za srećan i ispunjen život svake osobe, kao i za održavanje mentalnog zdravlja. Ako niste sigurni kako da ocenite “zdravstveno stanje” veze u kojoj se trenutno nalazite, postoje neki znaci koji Vam mogu na to ukazati.

Ljubav– osnova, baza, zovite kako god hoćete. Ukoliko nema ljubavi u vezi, besmisleno je da uopšte govorimo o ostalim znacima zdrave veze. Dakle, bez ljubavi nema ni govora o zdravoj vezi.

Međusobno poverenje je stvar koju bi trebalo da poseduje zdrava veza. Bez međusobnog poverenja, odnosno sa stalnom sumnjom koja je prisutna, veza je osuđena na propast, kad tad. Veza u kojoj ne postoji poverenje između partnera je veza koja ima svoj “rok trajanja”.

Međusobno poštovanje, još jedna ključna stvar u zdravoj vezi. Poštovanje partnera, njegovih stavova, mišljenja, odluka, želja i slično, ali i dobijanje iste količine poštovanja nazad, odlika je jedne zdrave veze.

Pokazivanje emocija. Osnovna potreba čoveka je potreba za bliskošću. Između ostalog, zato i jeste u vezi. Da biste bili bliski sa nekim, da biste se grlili, ljubili, bili intimni na sve načine i doživljavali i proživljavali najrazličitiji spektar pozitivnih i prijatnih emocija. Zato je bitno da oboje pokazujete emocije, da ih jedno drugom izazivate i da uživate u njima. Potiskivanje emocija, skrivanje istih i gluma su nešto što će Vas udaljiti od istinski zdrave veze.

Sloboda u komunikaciji. Šta to znači? To bi značilo da ni Vi a ni Vaš partner nemate problem sa tim da kažete bilo šta jedno pred drugim, jedno drugom. Da možete da budete slobodni u iznošenju stavova i mišljenja bez straha od osude, ponižavanja i slično. Naravno da u mišljenjima može i treba biti neslaganja s vremena na vreme, ali to je moguće i sa slobodom u komunikaciji. Ako se plašite da saopšite nešto svom partneru, ili ako je Vašeg parnera strah ili stid da sam Vama o nečemu razgovara, budite uvereni da ne živite u srećnoj vezi.

Intimni odnosi. Da li znate da su najuspešniji brakovi oni brakovi u kojima partneri redovno imaju seksualne odnose? Mislim da za ovaj pokazatelj zdrave veze dodatna objašnjenja nisu neophodna.

Zajedničke “tajne”. Zadržite probleme koje imate u vezi samo za Vas dvoje. To su problemi koji su između vas dvoje, i vas dvoje ste ti koji ćete rešiti te probleme. Apsolutno nema potrebe da to iznosite na društvenim mrežama ili da tražite savete sa strane. To čak može biti i kontraproduktivno. Dakle, u zdravoj vezi, problemi se rešavaju i prevazilaze upravo tu- u samoj vezi.

Strpljenje. Dvoje ljudi koji su u zdravoj vezi svesni su da nisu isti. Svesni su da drugačije reaguju na određene stvari i slično. Zato, kada se nešto nepredviđeno desi, dajte vremena svom partneru. Svi imamo svoj tempo, zato je strpljenje važno.

Ukoliko navedene stvari postoje u vezi u kojoj se nalazite, onda možete biti sigurni da vi živite u jednoj jakoj, stabilnoj i pre svega zdravoj vezi. Ali, da bi veza ostala takva, trud, rad i negovanje ovih karakteristika trebalo bi da se nastave i u buduće.


Leave a Reply


Prijavite se na svoj profil Napravite novi profil

×
Napravi profil Već imate profil?

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up