Lutrija | Eurojackpot | Igre na sreću na Balkanu

Veća je šansa da te udari grom, nego da dobiješ na lutriji, izreka je koju smo čuli više nego jedanput. Statistika je uistinu neumoljiva kada je reč o verovatnoći da nam na javi ili u snu sine dobitna kombinacija brojeva ili potencijalni rezultat utakmice. Na kraju krajeva, nismo svi Pantićeva majka iz Tesne kože 2. Doduše, nedavno je izašla vest da oko pet stotina ljudi u Srbiji i dalje igra „Pantićevu“ kombinaciju svakog petka i utorka, a neki od njih su i ostvarili dobitak! Nikad se ne zna, zar ne?

Balkan po ovome ne odudara od ostatka sveta. Sve zemlje stare Jugoslavije uživaju u okušavanju Fortune. Još od Drugog svetskog rata Hrvati rado igraju igre na sreću. U to vreme postojale su sledeće lutrije: Hrvatska državna lutrija; Velika narodna dobrotvorna lutrija te Stvarna lutrija zanatlijskih proizvoda Saveza hrvatskih obrtnika Zagreb. Njih je nasledila Jugoslovenska lutrija nakon Drugog svetskog rata, koja je vremenom razvijala regionalne filijale preteče današnjih nacionalnih lutrija nastalih nakon raspada Jugoslavije. Brojne su igre nastajale u tom periodu, sa smenjivanjem talasa povećane popularnost jednih ili drugih. Neke od najpoznatijih su – srećke, sportska prognoza i loto.

U modernoj Hrvatskoj danas postoji veliki broj igara na sreću. Najpopularnije su svakako loto igre koje imaju nekoliko varijacija:

1. Brzih 35 je brojčana igra s izvlačenjem brojeva pomoću generatora slučajnih brojeva. Izvlačenje je svakih 5 minuta, izvlači se 35 brojeva iz grupe brojeva od 1 do 48. Najveći mogući dobitak na jednoj potvrdi iznosi 1.000.000 kuna.

2. Loto 7 je brojčana igra u kojoj je cilj pogoditi kojih će SEDAM brojeva biti izvučeno iz grupe brojeva od 1 do 35.

3. Loto 6 je brojčana igra u kojoj je cilj pogoditi kojih će ŠEST brojeva biti izvučeno iz grupe brojeva od 1 do 45.

Pored lotoa postoji i Bingo, različite srećke, onlajn i oflajn verzije, kladionice sportskog i opšteg tipa.

Kada je reč o igrama na sreću u Srbiji, situacija se ne razlikuje mnogo od komšijske i bratske Hrvatske. Podjednako se igra i oflajn i onlajn, premda su razlike koji vid igara i uplate će se izabrati pretežno pitanje generacijskog pristupa. Pripadnici starijih generacija uživaju u svojim ritualima koji se sastoje od kupovine dnevnih novina i lutrijskih tiketa u obližnjoj trafici, dok su mladi češće okrenuti onajn varijantama. Igre na sreću popularne su još od početka 19. veka kada je Knez Miloš Obrenović dozvolio je organizovanje igara na sreću, kako bi potpomogao privredu u zemlji i tu popularnost zadržale su do danas. Danas se u Srbiji se igraju sledeće igre:

1. Loto – Tip LOTO igre u kojoj igrač bira svoju kombinaciju od 7 brojeva među brojevima od 1 do 39 i sa tom kombinacijom učestvuje u izvlačenju.

2. Bingo – Osnovna karakteristika ove igre na sreću je to što u svakom kolu igre mora da se izvuče glavni dobitak. Igra TV BINGO obuhvata gornji deo tiketau kom se nalaze 3 BINGO kombinacije od kojih svaka sadrži po 15 brojeva. Tip BINGO igre je 15 od 90, što znači da je potrebno da se među brojevima u bubnju koji su u rasponu od 1 do 90 izvuče svih 15 brojeva koji se nalaze u okviru jedne kombinacije u gornjem delu vašeg BINGO tiketa da biste osvojili glavni BINGO dobitak. Za razliku od LOTO igre gde se izvlači samo 7 brojeva, u BINGO igri se izvlače brojevi dok se ne izvuče glavni BINGO dobitak.

3. Igre preko Interneta i e-srećke – Ovo su igre koje funkcionišu po principu instant saznavanja rezultata. Uplata se vrši preko onlajn i postoje brojne varijacije: greb greb, slatki keš, kockice i dosta drugih.

Kada je reč o međunarodnim igrama za sreću, trenutno i Hrvatska i Srbija učestvuju u jednoj. Eurojackpot je prva međunarodna igra na sreću u kojoj Hrvatska Lutrija učestvuje zajedno s drugim evropskim priređivačima igara na sreću. U Srbiji je kupovina tiketa moguća i dostupna je samo preko interneta. U igri učestvuje 18 zemalja s oko 303 miliona stanovnika: Hrvatska, Nemačka, Italija, Španija, Holandija, Danska, Slovenija, Finska, Estonija, Island, Latvija, Litvanija, Norveška, Švedska, Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska.

U igri Eurojackpot cilj je pogoditi 5 brojeva od 50 i 2 broja od 10 u jednoj kombinaciji. Uz malo sreće dobitak se ostvaruje već i ako se pogodi 2 broja od 50 i 1 od 10, a pogodi li se svih 7 brojeva – osvojio si Eurojackpot!

Šta nas to privlači igrama na sreću, teško je dokučiti. Logika i razum ne igraju ključnu ulogu to je izvesno. Čak i da dobijemo taj magični dobitak, istraživanja pokazuju da nevolje tek počinju. Najveći broj dobitnika igara na sreću, tri godine nakon dobitka ne završi sa uvećanim imanjem i luterjia, lutriji, srecuprihodima, sređenim i ispunjenim životom, već, naprotiv, sa razorenim brakom, narušenim prijateljskim odnosima i u dugovima. Ipak, ima i onih koji novostečenim imetkom pametno raspolažu i kojima ovaj udarac sreće promeni život na bolje. Tom malenom procentu, od već sasvim ludački minimalnih šansi da uopšte dobijemo zgoditak, svi se izgleda nadamo…pritom se dobro zabavljajući. Nek nam je sa srećom!

Prijavite se na svoj profil Napravite novi profil

×
Napravi profil Već imate profil?

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up