inteligentni ljudi

Ako spadate u one ljude kojima smetaju mnogi tuđi postupci ili možda i sami imate navike koje ne znate da objasnite – možda ste samo inteligentniji nego što mislite.

Hodate zaista brzo

Postoji direktna povezanost između inteligencije i brzog hodanja – veća brzina ostavlja pozitivne posljedice na kognitivne sposobnosti ljudi. Kako se ispostavilo, oni koji brže hodaju, dobivaju oko 16 bodova više na testovima inteligencije nego oni koji hodaju sporije.

Postoji još jedna dobra vijest za one koji brzo hodaju – stare sporije. Ovo važi i za vanjske znakove starenja i za unutrašnje. Što brže hodate, to će duže vaš mozak ostati aktivan.

Ako ne volite vruću kupku

Potpuno je uredu imati opuštajuće, tople kupke, ali je puno korisnije za mozak imati kratka, hladna tuširanja. Normalno tuširanje s kontrastnim temperaturama može poboljšati memoriju, rad mozga, može poboljšati vaše raspoloženje i dati vam dodatnu energiju tokom dana.

Ne volite dopisivanja

Naučnici su došli do zaključka da korištenje tekstualnih poruka i mailova snižava nivo inteligencije za barem 10 bodova. Stvar je u tome da je negativan utjecaj dopisivanja jači čak i od nekih droga. Ljudi koji ne mogu da žive bez dopisivanja teško se fokusiraju na posebne zadatke jer je njihov mozak uvijek spreman na to da odgovori na poruku, umjesto da se koncentrira na pravi posao.

Između ostalog, dopisivanje ima i druge negativne posljedice – pismenost opada i rječnik se smanjuje jer svi moderni uređaji imaju automatsko ispravljanje teksta, što znači da ne moramo da koristimo memoriju ili znanje kako bismo se sjetili kako se nešto pravilno piše.

Volite čokoladu

Ova osobina je posebno zanimljiva, jer skoro da i ne postoji osoba koja ne voli ovu poslasticu. Čokolada napravljena od pravih zrna kakaa ne samo da poboljšava raspoloženje određene osobe već poboljšava i zdravo funkcioniranje kardiovaskularnog sistema. Prirodna čokolada, također, može da utječe i na brzinu obrade informacija, poboljšava memoriju i pomaže da budemo pažljiviji. Kada jedemo dobru čokoladu, to usporava i starenje mozga, smanjujući rizik od demencije u poznijim godinama


Leave a Reply


Zadnje teme sa foruma
Prijavite se na svoj profil Napravite novi profil
.

 
×
Napravi profil Već imate profil?

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up