geysir

Ime ovog visokog mlaza vrele vode koji pokreće vulkansak toplina preuzeto je kao naziv svih vrućih izvora na svijetu.

Voda koja ključa i eksplodira u kipućem bazenu, pa potom mlaz bijele vodene prašine koji se uzdiže do visine peterokatnice- veličanstven je to prizor koji traje sedam- osam minuta prije nego što se sve ponovo smiri.

A onda iznenada stup vrele vode ponovo leti u zrak poput rakete, ovaj put do visine od 30 metara, pa čak i više. Erupcija se nastavlja i fontana izbacuje vodu sve više i više, čak i do 60 metara visine.

Na kraju se pojavljuje stup vrele pare koja izbija uz snažnu buku, a onda se sve ponovo stišava.

Bio je to vrući izvor Geysir, koji izbacuje vrelu vod od 30-ih godina prošlog stoljeća, kad je predstavljao najveću atrakciju na Islandu. Prvobitno se nazivao “geyser”, odnosno erupcija iz buštoine.

Danas posjetitelji češće mogu vidjeti predstavu njegova nešto manjeg susjeda Strokkura koji ključa desetak minuta i izbacuje stup vrele vode visok 22 metra.

Geyir i Strokkur nalaze se u šumovitoj dolini, zajendo sa još pedesetak vrućih izvora koje možemo čuti kako ključaju u podzemlju. Ovo područje gejzira prvi se put spominje 1294. kad je potres uništio nekoliko izvora vruće vode i stvorio dva nova, vjerovatno upravo Geyir i Strokkur. Geysir je psotao turistička atrakcija gotovo čim je dobio ime 1647. godine.

U to su se vrijeme njegove eruopcije mogle vidjeti svakoga dana.

Oko 1800. godine Geysir je izbacivao vodu nekoliko puta na dan, a jednom je eksplodirao 14 puta u roku od 24 sata.

Međutim 1907. se umirio na gotoov 30 godina. Godine 1935. erupcije su umjetno pokrenute odvođenjem određene količine vode, čime je smanjen pritisak.

Danas su erupcije Geysira rijetke, ali eksplozije su još vrlo spektakularne.

Uz Geysir i Strokkur, Island ima još 3000 vrućih izvora, odušaka plina, blatnih kupelji i gejzira.

Među njima su vrele, sumporne blatne jame u Namaskardu na sjeveru, gdje posjetitelji moraju paziti kamo staju kako ne bi zadobili opekotine na nogama.


Leave a Reply


Prijavite se na svoj profil Napravite novi profil
.

 
×
Napravi profil Već imate profil?

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up

New Report

Close