bolovi u vratu

Bol i ukočenost vrat ai ramena mogu varirati od blage neugodnosti, koja vam onemugućuje potpuno kretanje, do vrlo jake boli koja sprječava i najmanji pokret.

Srećom, tegoba se često može spriječiti ili olakšati smanjenjem napetosti mišića i zglobova.

U većini slučajeva bol u vratu i ramenima nastaje kod spazma mišića, tj kad se oni stisnu i postanu kruti, pa se zglobovi ne mogu normalno pokretati.

To može biti posljedica dugotrajne izloženosti stresu, dugih razdoblja provedenih u istom položaju, primjerice kad vozite, sjedite za računarom ili radite na pokretnoj traci u tvornici.

Trajne ozljede vrata, koje se mogu zadobiti u prometnoj nesreći i sportske povrede česti su uzroci bolova u ramenima. Prije nego što pokušate izliječiti neku od tih ozljeda, prvo se obratiti ljekaru.

Osim toga, bol se može javiti na mjestu stare povrede.

Trajna bol i ukočenost često su posljedice osteoartritisa, kod kojeg koštani izrasci iz vratnih kralježaka bodu okolne živce i pritišću mišiće i tetive.

Još je mnogo mogućih uzroka boli u vrati ili ramenima za koje je potrebna liječnička pomoć, npr. izmaknuti disk, tenditis, bursitis, iskrivljenost kralježnice i lymova bolest.

Napetost mišića u vratu i ramneima uobičajena je fiziološka manifestacija psihološkog i emocinalnog stresa. U ovom slučaju, treba prepoznati i riješiti osnovni problem.

Prevencija

Izbjegavajte napor pazeći kako stojite, sjedite, ustajete i nosite stvari. Naučite prepoznavati znakove stresa i spriječite negativne tjelesne posljedice prevladavajući ga. Uvijek se zagrijte i istengite prije tjelovježbe, prenapezanje hladnih mišića može izazvati bol i ukočenost.

Liječenje bolova u vratu i ramenima

Kod boli od manjeg istezanja i napetosti pokušajte prirodne lijekove.

– Zamolite nekoga da vas izmasira tehnikom shiatsu. Pojačajte pozitivan učinak masaže dodajući nekoliko kapi opuštajećeg eteričnog ulja, primjerice lavandina ili geranijeva, u ulje ili losion za masažu.

Shiatsu masaža za bolove u vratu i ramenima

Ova će masaža pomoći ublažavanju boli i ukočenosti kad simptomima nisu jako izraženi i ne ukljućuju crvenilo. Osoba koju masirate neka sjedne na stolicu ili jastuk.

1 Stanite iza osobe i pritisnite joj ramena otvorenim dlanovima. Počnite blagim pritiskom, a onda ga pojačajte.

2 Pomaknite ruke tako da možete raditi s jedne strane. Pridržite čelo jednom rukom, a drugom pritisnite mišiće na stražnjoj strani vrata, pomičući ruku na dole od baze lobanje.

3 Čvrsto ali oprezno palcima pritisnite udubinu između vratnih mišića na bazi lobanje. Radite prema dole. Promijenite stranu i ruku te ponovite s druge strane vrata

4 Odmaknite se i stavite ispružene ruke na ramena. Polako više puta pritišćite mišiće s obje strane kralježnice između lopatica. Pri određivanju jačine pritiska neka vas vodi reakcija masirane osobe.

5 Završite višekratnim stiskanjme i glađenjem ruku od ramena do laktova, nizom brzih pokreta kako biste rastjerali eventualno preostalu napetost.

Biljni lijekovi protiv bolova u ramenima i vratu

Bol i ukočenost vrata i ramena često su posljedica napetosti mišića uzrokovane emocinalnom napetošću. Tu mogu pomoći ljekovite biljke koje djeluju opuštajuće.

– Okupajte se u toploj vodi kojoj ste dodali čaj od ružmarina i lavande. Izbjegavajte ružmarin tokom prvih 20 tjedana trudnoće

– Iskušajte kamilicu, hmelj, pasifloru ili valerijanu. Pijtei ih obliku čaja prije spavanja


Leave a Reply


Prijavite se na svoj profil Napravite novi profil
.

 
×
Napravi profil Već imate profil?

 
×
FORGOT YOUR DETAILS?
×

Go up

New Report

Close